Wspieramy najważniejsze wydarzenia kulinarne w Polsce!

Piece Convotherm ponownie wsparły szefów kuchni podczas jednego z najważniejszych konkursów kulinarnych w Polsce!

16 dwuosobowych drużyn – młodych adeptów sztuki kulinarnej, którzy nie ukończyli jeszcze 30 roku życia - reprezentujących najlepsze restauracje w Polsce stanęło do kulinarnych potyczek 2 marca 2019 roku, by zdobyć wymarzony Puchar Przechodni Martell. Po raz pierwszy w historii wydarzenia zwyciężyła ekipa, która była najlepsza również w poprzednim roku. Tym sposobem dotąd przechodni puchar, na zawsze powędrował do Jarosława Owczarczyka i Roberta Branickiego z warszawskiej restauracji Pink Lobster. Zwycięzców XVII Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej wyłoniło jury pod przewodnictwem Andrea Camastra. 

Mistrzem ceremonii był Dariusz Struciński – szef kuchni hotelu Anders, który od14 lat dba o prawidłowy przebieg konkursu i jego wysoki poziom. Zaś konkurs oraz wieczorną galę poprowadzili Karol Okrasa i Dariusz Maląg. Ten doborowy duet od wielu już edycji Martella opowiada publiczności konkursowe smaczki, przedstawia zawodników i ich dania jak również przybliża sylwetki jurorów oraz dopełnia wyjątkową atmosferę tego kulinarnego turnieju.
Zgodnie z regulaminem zawodnicy wystąpili w czterech odsłonach na specjalnie przygotowanych stanowiskach wyposażonych w piece Convotherm. Na wykreowanie każdego dania w 12 porcjach, które najlepiej komponuje się z koniakiem Martell kucharze mieli godzinę. 
„Kurczak Sielski w pejzażu polskiej kuchni regionalnej” – to temat i zadanie konkursowe tegorocznej edycji. Tytułowy składnik to kurczak z chowu bez antybiotyków. Obok produktu głównego, uczestnicy byli zobowiązani użyć w swoich daniach produktu charakterystycznego dla kuchni regionu, który reprezentują.
Potrawy oceniane były przez trzy zespoły jurorskie. Pierwsze to JURY TECHNICZNE, które oceniało potrawę pod kątem jej sposobu przyrządzenia, prezentacji na talerzu i samego jej smaku, a zasiedli w nim: Andrzej Bałdyga, Tomasz Milewski, Wiesław Bober, Ernest Jagodziński, Tomasz Deker, Zbigniew Łęgowski.
Drugie to JURY DEGUSTACYJNE, w którym znaleźli się szefowie kuchni jak: Andrea Camastra – przewodniczący, Justyna Słupska-Kartaczowska, Kurt Scheller, Adam Chrząstowski, Marek Widomski, Joanna Ochniak. W trzecim JURY KONESERÓW, które przyznaje swoją własną nagrodę dania oceniali: ChChristophe Valtaud, Andrzej Szumowski, Gaja Kuroń, Anna Parysz, Krzysztof Remiszewski, Cezary Jasiński, autorzy bloga Szalone Walizki, Łukasz Modelski, Andrzej Saramonowicz, Joanna Mróz, Andrzej Chojnowski, Jasiek Kuroń, Iza Urbaniak.  Sekretarzem konkursu była Nela Strucińska, a asystentami: Tomasz Dziura oraz Grzegorz Krupa. 

Tegoroczni laureaci konkursu:

1 miejsce – Jarosław Owczarczyk i Robert Branicki, Restauracja Pink Lobster, Warszawa
2 miejsce – Wiktor Wielgus i Karol Kaszlewicz, Nicolaus Toruń Hotel
3 miejsce – Robert Gierłatowski i Victor Soliar, Restauracja Szafarnia 10, Gdańsk

Wszystkim wygranym serdecznie gratulujemy a zwycięską drużynę zabieramy na szkolenie do Bawarii do naszej fabryki.
Niebawem relacja z tego interesującego wyjazdu!