Jesteśmy w sercu największych wydarzeń branżowych

Piece marki Convotherm na największych targach w Polsce.

Już po raz 24. branża gastronomiczna spotkała się na Międzynarodowych Targach Gastronomicznych EuroGastro, które odbyły się w dniach 27-29 marca 2019, tym razem w nowym miejscu.
Podczas tegorocznego wydarzenia wystawcy zaprezentowali kompleksową ofertę dla biznesu gastronomicznego, nowości sprzętowe i produktowe. 
Dodatkową atrakcją targów niewątpliwie były trzy konkursy kulinarne, które otrzymały profesjonalne wsparcie od marki Convotherm:
- Pierwszego dnia targów odbył się International CHEF Culinary Cup 2019 (Konkurs organizowany jest pod patronatem Jerzego Pasikowskiego, a od dwóch lat ma charakter międzynarodowy, startują w nim zawodnicy m.in. z Czech, Słowacji czy Węgier). W konkursie obowiązkowym składnikiem był wybrany przez uczestników fond marki CHEF. Zawodnicy w ciągu godziny musieli wykonać siedem porcji dania głównego z dowolnie wybranych produktów. Wszyscy uczestnicy przygotowali dania wykorzystując piece marki Convotherm, bez których byłoby naprawdę ciężko wykreować ciekawe gorące dania. 
Na podium znaleźli się:
I miejsce - Bartosz Wicherek 
II miejsce – Rafał Koziorzemski
III miejsce – Paweł Kubera

- Drugi dzień przyniósł 11. edycję autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2019”. Uczniowie dwunastu szkół gastronomicznych z całej Polski, wyłonieni w preselekcjach stanęli do walki o prestiżowy tytuł, który otwiera im furtkę do kariery w branży gastronomicznej. 
Tematem przewodnim tegorocznej edycji była polędwica wieprzowa Goodvalley.
Do przygotowania konkursowych dań, trzeba było również wykorzystać: frytki z batatów lub Frytki Ultimate, minimum 3 przyprawy z portfolio Prymat GastroLine, Smalec gęsi, minimum 1 rodzaj pepitek oraz produkt mrożony Bonduelle Food Service oraz napar z wybranej herbaty. Na przygotowanie autorskiego dania, pod presją czasu i w obecności kamer, uczestnicy mieli jedynie 40 minut.
Na podium stanęły same kobiety:
I miejsce - Kinga Piotrowska z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku
II miejsce - Marlena Niźnikiewicz z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie
III miejsce - Julia Stanik reprezentująca Zespół Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu

- Ostatniego dnia targów odbył się po raz 14 Festiwal Kuchni Greckiej Teo Vafidisa.
Zadanie konkursowe stanowiło nie lada wyzwanie, kucharze zmierzyć się bowiem musieli z tradycyjnymi greckimi produktami oraz najwyższej klasy degustatorami. W tym roku obowiązkowymi składnikami dań były: krewetki white tiger 16/20 20% glaze,ser Manouri, ciasto filo, cukinia, papryka czerwona i pieczarki w plastrach.
Pomimo ogromnego wyzwania, wszyscy uczestnicy poradzili sobie doskonale! Jury jednogłośnie wytypowało zwycięzców: I miejsce – Paweł Pyra z Hotelu Fabryka Wełny**** w Pabianicach, II miejsce – Adriana Wójcikowska z Restauracji Amarylis w Krakowie, oraz III miejsce Markos Prountsis, Hotel Kossak ****, Kraków.

Serdecznie gratulujemy wszystkim laureatom i mamy nadzieję, że praca na naszym sprzęcie była intuicyjnie prosta, łatwa i przyjemna a wykreowane dania były przygotowane w punkt!