Convotherm w sercu najważniejszej imprezy tej jesieni!

Mamy przyjemność poinformować, iż marka Convotherm została Partnerem technicznym polskiej selekcji najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie Bocuse d’Or Poland 2019. Po raz kolejny organizatorzy tego niezwykle wymagającego konkursu mogą liczyć na nasze wsparcie i najlepsze piece konwekcyjno-parowe, bez których konkurs w zasadzie nie mógłby się odbyć.

Tegoroczna selekcja odbędzie się21 listopada 2019 roku. Tym razem to Kraków będzie gościł polską i światową gastronomię w ramach projektu Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej. 
Zapowiada się zatem wielkie wydarzenie, podczas którego emocje nie tylko kulinarne sięgną zenitu. Sześciu młodych, utalentowanych szefów kuchni stanie do rywalizacji by zdobyć upragnioną statuetkę i tytuł Najlepszego Szefa w Polsce. 
To wspaniałe kulinarne widowisko rozegra się podczas 27. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA. Na oczach szerokiej publiczności oraz polskich i zagranicznych jurorów – szefów kuchni z gwiazdkowych, znakomitych restauracji, autorytetów w dziedzinie światowych kulinariów zaprezentują swoje umiejętności następujący szefowie: 
Łukasz Budzik – restauracja Mennicza Fusion, Wrocław
Ernest Jagodziński – restauracja Autentyk – kuchnia i ludzie, Poznań
Jakub Kasprzak – Sezony. Restauracja i Hotel, Trzek
Krzysztof Nawrocki – restauracja Karczoch, Konstancin Jeziorna
Michał Stężalski – restauracja Szara Gęś, Kraków
Mateusz Suliga, Hotel Uniqus Palace, Kraków
W ciągu 5 godzin i 35 minut kandydaci przy wsparciu swoich pomocników (commis) będą musieli przygotować danie mięsne dla 15 osób, zaprezentowane na platerze (tacy) oraz danie z ryby w 15 porcjach, które zaserwują wyłącznie na talerzach.
W tym roku Komitet Wykonawczy na temat przewodni konkursu wybrał następujące produkty:
- Danie mięsneskomponowane na bazie królika hodowlanego z ziarnem słonecznika oraz przy użyciu polskiej fasoli
- Danie rybneprzygotowane z Pstrąga Ojcowskiego z kaszą jaglaną, polskimi warzywami kapustnymi w akompaniamencie ślimaków lądowych z polskich hodowli.
Oba dania muszą zawierać 50% warzyw, roślin lub ziół, w tym wykorzystane trzy dowolne dodatki według uznania kandydata.

Konkurs zostanie przeprowadzony na takich samychzasadach i wytycznych regulacyjnych ustanowionych przez Międzynarodowy Komitet Organizacyjny Bocuse d’Or. Należy podkreślić, że zasady konkursu są bardzo surowe, a każde spóźnienie wiąże się z otrzymaniem od jurorów punktów ujemnych.

Bardzo się cieszę, że kolejna polska selekcja przed nami. Mając doświadczenie z organizacji pierwszej selekcji, udziału w europejskim półfinale w Turynie, ale też zaznaczając polski akcent w Lyonie, jestem przekonany, że każda kolejna selekcja będzie dopracowana w najmniejszym szczególe choć pewnie nie będzie tak idealnie, żeby nie było nad czym pracować w przyszłości. Była Warszawa, był Turyn, był Lyon teraz będzie Kraków co dla mnie osobiście, oznacza przyspieszony puls, bo jak większość wie to miasto znalazło swoje miejsce głęboko w moim sercu, tym bardziej będzie to dla mnie wielkie wydarzenie- powiedział Adam Chrząstowski, Prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland. 

Warto dodać, iż Patronat Honorowy nad konkursem objął Pan Prezydent Jacek MajchrowskiBocuse d’Or Winners, ekskluzywne stowarzyszenie zrzeszające najznakomitszych szefów kuchni światowej rangi, zwycięzców tego najlepszego konkursu kulinarnego na świecie oraz Ambasador Francji

Serdecznie zapraszamy do Krakowa, Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej. Obiecujemy niezapomniane wrażenia kulinarne, rywalizację na najwyższym poziomie, ogromne emocje oraz wielkie nazwiska polskiej i światowej gastronomii!